Ministri će suradnike birati bez javnog natječaja

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom se ministrima omogućava da diskrecijskom odlukom zaposle svoje najbliže suradnike: šefove kabineta i glasnogovornike bez javnog natječaja ili polaganja stručnog ispita, piše Večernji list.

Premijer Zoran Milanović je objasnio kako to ne znači da će velik broj ljudi ući u državnu upravu na stražnja vrata, jer svi koji s ministrom dođu u sustav, s njim će morati i izaći.

Radi o modelu koji je transparentan, pošten i ne opterećuje državni proračun, naglasio je Milanović i dodao da to vrijedi u Europi kod malo iskusnijih zemalja od Hrvatske. Ministar uprava Arsen Bauk istaknuo je da su za spomenuta radna mjesta određeni koeficijenti, a da je ovim zakonom broj voditeljskih mjesta smanjen za 20 posto.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da kontrola isplate dviju ovogodišnjih plaća iz proračuna pokazuje ostvarenje 2,5 posto niže od predviđenog. To znači da ćemo s uštedama koje smo proveli u siječnju i veljači biti u stanju kontrolirati isplatu plaća do kraja godine, dodao je ministar. (jk)

 

Izvor: vlada.hr/vecernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox