Mito i korupcija u poslovnom svijetu - Hrvatska bilježi pozitivne pomake

Objavljeni su rezultati ovogodišnjeg istraživanja o rasprostranjenosti korupcije, mita i prijevara u poslovnom svijetu. U istraživanju pod nazivom „Korporativni prijestupi – posljedice za pojedince“ sudjelovalo je 2.825 donositelja odluka velikih tvrtki, a provedeno je u 62 zemlje svijeta među kojima je i Hrvatska.


Ovogodišnje istraživanje konzultantske kuće EY pokazalo je kako 60% ispitanika iz Hrvatske smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju. Iako i dalje iznad prosjeka svih ispitanika (39%) i prosjeka regije (46%), postotak je značajno pao u odnosu na protekle godine što ukazuje na određene pozitivne pomake u povjerenju domaćih ispitanika u poslovni i pravni sustav u Hrvatskoj.

Na listi od ukupno 62 zemlje Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, dok su prva tri mjesta u ovogodišnjem istraživanju zauzeli Brazil (90%), Ukrajina (88%) te Nigerija i Tajland (86%). Naši susjedi su isto tako znatno bolje rangirani nego proteklih godina. Slovenija je ovu godinu zauzela 26. mjesto (40%), a Srbija 23. (48%).

Dno liste i ove godine zauzimaju skandinavske zemlje, Finska s 0 te Švedska i Danska s 4%. Zanimljivo, među njima se našla i Saudijska Arabija s jednakim postotkom.

O razlikama u percepciji razine korupcije i stvarnog stanja temeljenog na osobnom iskustvu najbolje govori podatak kako tek 16% domaćih ispitanika potvrđuje kako je podmićivanje uobičajeno pri sklapanju poslova u njihovom sektoru. Kada se u obzir uzmu sve 62 zemlje, navedena brojka blizu je prosjeka od 11%.

Hrvati ističu slabu učinkovitost države u kažnjavanju korupcije. Jedno od pitanja ove godine ticalo se rada i uspješnosti državnih tijela u sankcioniranju koruptivnih radnji. Čak 74% hrvatskih ispitanika odgovorilo je da vjeruju kako državna tijela imaju volju, no ne smatraju ih efikasnima u sankcioniranju koruptivnih radnji.

Time se Hrvatska našla na visokom drugom mjestu, zajedno uz Portugal, dok najmanje povjerenja u državu iskazuju Tajlanđani. Istraživanje navodi kako su zviždači i dalje ključan izvor informacija o navodnim nedopuštenim radnjama. Zanimljiv je podatak kako prema ovogodišnjem istraživanju 55% tvrtki ima posebne telefonske linije za zviždače, a u nekim dijelovima svijeta uključujući SAD, zviždači su i novčano nagrađeni.

Ipak, sudionici istraživanja identificirali su određena ograničenja zbog kojih takvi mehanizmi nisu uvijek učinkoviti. 18% ispitanika navodi da bi ih lojalnost kolegama navela da ne prijave slučaj prijevare, mita ili korupcije, a 19% kao presudan faktor navodi lojalnost tvrtci. Rezultati domaćih ispitanika po ovom se pitanju nalaze unutar prosjeka.(lp)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox