Mladi će raditi za 1600 kuna

Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se omogućuje mladim nezaposlenim osobama stjecanje godine dana radnog iskustva kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada.

Tom mjerom želi se povećati zapošljivosti mladih bez radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na rok od godine dana uz naknadu od 1.600 kuna mjesečno.

Smatramo da ćemo time omogućiti mladim ljudima do 29 godina starosti da dobiju godinu dana radnog iskustva koja im je uvjet za zapošljavanje, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Javili su nam se i ljudi i od 35 do 39 godina starosti koji su završili fakultet, a nemaju ni dana radnog iskustva, pa ćemo i njih uključiti u tu mjeru, dodao je Mrsić.

Kazne za zloupotrebe

To nije mjera za poslodavce nego za nezaposlene osobe koje će same odlučiti hoće li se u nju uključiti. Za poslodavce koji bi to eventualno htjeli zlorabiti predviđene su kaznene odredbe. Vlada također želi olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje kroz dodatno smanjenje cijene rada, kazao je Mrsić.

Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja doprinosa na plaću od 15,4 posto za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada duže od dvije godine.

Osim toga, radi jednostavnijeg sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, gdje godišnje radi oko 100.000 ljudi, predlaže se uvođenje vaučera na dnevnoj osnovi. Time će se legalizirati dio crnog tržišta rada, a sezoncima se omogućuje da rade do tri mjeseca te da im se to vrijeme prizna u radni staž. (Hina/jk)

 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox