Mljekari traže sastanak s Milanovićem i poručuju: Ako se oglušite idemo na prosvjed

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u Novoj Gradiški je okupila predstavnike seljačkih udruga kako bi apelirali na Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da iznađu dodatna sredstva u proračunu za sušom teško pogođenu poljoprivrednu proizvodnju. 

Zatražili su i hitan sastanak s premijerom Zoranom MilanovićemSigurno ima prostora za 500 ili 600 milijuna kuna koje bi trebalo u ovoj teškoj agoniji za poljoprivrednu proizvodnju naći i ublažiti stanje, poručio je predsjednik Odbora za udruge pri HPK Stjepan Kunovec.

Na teško stanje u mljekarstvu ukazao je i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje ilustrirajući ga vlastitim primjerom. Kaže kako proizvođačka cijena mlijeka premašuje četiri kune, a prošli je mjesec za ekstra klasu dobio 1,95 kuna. Ni najavljena intervencija mljekarske industrije od 15 lipa ne znači mu puno. To je kao suza iz oka kad bi pala u more ili rijeku, kaže Laslo.

Ako želimo imati svoje mlijeko, a Vlada nam u tome neće pomoći, cijenu će morati platiti građani, dodaje Branko Karamarković, proizvođač iz Virovitičko podravske županije. 

Mljekari između ostalog traže i usklađivanje parametara za izračun cijene mlijeka s europskim standardom. To bi u konačnici značilo veću otkupnu cijenu i do 60 lipa po jednoj litri, a išlo na teret otkupljivača, rekao je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve udruge će krajem mjeseca organizirati prosvjede, a poljoprivredna komora će im dati potporu. Nezadovoljstvo je ogromno i svi su spremni izaći na ulice tražeći promjenu ovakve politike prema poljoprivredi, rekao je Stjepan Kunovec. (Hina/HT)

 

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox