MMF pozdravio odluke summita EU

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izrazila je u petak u pisanoj izjavi zadovoljstvo odlukama europskih čelnika na summitu EU, ocijenivši da su one "važan doprinos borbi s krizom s kojom je suočena eurozona i jačanju svjetskog gospodarskog oporavka".

 

Lagarde je osobito istaknula napredak u trima ključnim područjima. Kao prvi je spomenula postignuti dogovor o jačanju fiskalne discipline i jačanju koordinacije gospodarske politike u eurozoni. Na drugo je mjesto stavila odluku o ubrzavanju provedbe sporazuma o Mehanizmu za europsku stabilnost (ESM), koji će pomoći u učvršćivanju brane protiv prelijevanja krize.

Treća, najvažnija, odluka za Lagarde je obveza koju su europske zemlje preuzele u davanju dodatnih sredstava MMF-u u visini do 200 milijardi dolara, jer će ta sredstva MMF-u, po riječima njegove direktorice, osnažiti njegove sposobnosti u ispunjavanju obveza potpore zemljama članicama diljem svijeta, što je osobito važno u uvjetima usporavanja gospodarskog rasta i napetosti na financijskim tržištima. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox