Moguća nestašica kave

U posljednje tri godine svjetska cijena kave upravo je drastično pala. Ali u Brazilu vlada suša tako da je i cijena naglo počela rasti. Stručnjaci upozoravaju: doba jeftine kave ionako je za nama., piše Večernji.hr.

Od vrhunca doba špekulacija i prije gospodarske krize, cijena zrnja ovog omiljenog napitka na svjetskom tržištu slijedila je samo jedan smjer - prema dolje. U usporedbi s cijenom iz travnja 2011., krajem listopada prošle godine cijena je iznosila samo trećinu onoga što se plaćalo prije dvije godine.

Ali od onda se dosta toga promijenilo: cijena kave počela je naglo rasti. U Brazilu, jednoj od najvažnijih zemalja u proizvodnji kave i osobito kvalitetne sorte arabica, zavladala je suša tako da je postalo očito kako će i urod biti slabiji.

Pogođena je osobito pokrajina koja i nama, baš zbog kave, zvuči poznato – Minas Gerais, baš kao i sjeveroistok Sao Paula. Svjetska udruga proizvođača kave ICO za sljedeći urod, 2014./15. računa s oko dva milijuna vreća kave (standardna vreća teži 60 kg) manje na svjetskom tržištu – što znači smanjenje ponude prvi put nakon pet godina. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox