Moody's presudio Španjolskoj i snizio rejting za tri razine

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody’s Investors Service snizila je rejting državnog duga Španjolske za tri razine, ocjenjujući da će novoodobreni plan eurozone za pomoć španjolskim bankama dodatno povećati teret dugova te prezadužene zemlje.

Rejting je tako snižen na Baa3, s A3, priopćila je agencija u srijedu. Ujedno su kazali da bi mogli i dodatno sniziti rejting Španjolske, upozoravajući na vrlo ograničen pristup vlade u Madridu međunarodnim tržištima dugova i na slabo gospodarstvo. Rejting je odmah stavljen na razmatranje radi mogućeg daljnjeg snižavanja, koje bi moglo uslijediti unutar iduća tri mjeseca, kaže se u priopćenju Moody'sa.

Kod donošenja odluke o daljnjem sniženju rejtinga svakako ćemo uzeti u obzir i sve nove pojedinosti vezane za iznos i uvjete dogovorenog paketa pomoći, a vodit ćemo računa i o razvoju situacije u široj eurozoni, kazala je Moody'sova analitičarka Kathrin Muehlbronner.

Među ostalim važnim događanjima u eurozoni izdvojila je izbore u Grčkoj zakazane za nedjelju i summit EU-a najavljen za kraj ovoga mjeseca. Glasnogovornica u španjolskom ministarstvu gospodarstva odbila je komentirati najnoviju odluku Moody'sa kojom je rejting Španjolske kod te agencije sada samo jednu razinu iznad ocjene "bezvrijedno". Nepopustljiva slabost španjolskog gospodarstva narušava financijsku snagu vlade u Madridu, a njezina povećana ranjivost na nagli prekid financiranja izvor je daleko veće zabrinutosti no što bi bio slučaj da postoje razumna očekivanja snažnog gospodarskog rasta u idućim godinama, tumače u agenciji.

Ministri financija eurozone proteklog su vikenda odobrili paket zajmova Španjolskoj u iznosu do 100 milijardi eura za potrebe spašavanja tamošnjih posrnulih banaka, a Madrid je najavio da će konkretan iznos potrebne pomoći moći utvrditi tek po dovršetku neovisne revizije kroz nešto više od tjedan dana. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox