Moody's snizio kreditni rejting Slovenije za tri stupnja

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za tri razine, s A2 na Baa2, na samo dvije razine iznad bezvrijednog statusa, prenijeli su u petak slovenski mediji.

Tako sniženu ocjenu, uz negativne izglede, Moody's obrazlaže teškoćama slovenskih banaka, te rizicima koji iz međunarodnog okruženja prijete gospodarstvu koje je vrlo ovisno o izvozu. Slabljenje makroekonomskog okruženja pojačava rizike, pa postoji mogućnost da će Sloveniji biti potrebna međunarodna pomoć, navodi Moody's.

Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno financijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno, pa je prisiljena oslanjati se na skuplje kratkoročno zaduživanje. Moody's ističe i to da prijete rizici po slovenski financijski sustav, s obzirom da bi trebalo dokapitalizirati banke, kojima raste iznos nenaplativih kredita.

Moody's procjenjuje da bi dokapitalizacija triju vodećih slovenskih banaka - Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke - mogla dosegnuti i do 8 posto slovenskog bruto domaćeg proizvoda. Moody's je prije tjedan dana dodatno snizio njihove rejtinge, NLB-a za 3 razine, a NKBM-a i Abanke za 4 razine. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox