Moreno-Ocampo: ICC ima dokaze protiv Gadafijevog sina

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izjavio je u nedjelju da ima "ključne dokaze" da je Saif al-Islam, sin Moamera Gadafija, bio umiješan u organiziranje napada na civile i unajmljivanje plaćenika.

 

Luis Moreno-Ocampo je također rekao da se sastao sa Saifom al-Islamom (39) prije nekoliko godina te da je on podržao napore ICC-a za uhićenje sudanskog predsjednika Omara al-Bašira zbog navodnog genocida i drugih zločina u Darfuru.

Imamo svjedoka koji je objasnio kako je Saif bio umiješan u planiranje napada na civile, a posebice u unajmljivanje plaćenika iz različitih zemalja i njihov prijevoz, te u pokrivanje financijskih troškova - rekao je Moreno-Ocampo za Reuters u Pekingu gdje je nazočio jednoj akademskoj konferenciji.

Saif al-Islam poručio je ICC-u da nije kriv za zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo ICC-a u petak je potvrdilo da je u neformalnom kontaktu s Gadafijevim sinom, koji je izbjegao očevu sudbinu bijegom iz Sirta u libijsku pustinju. Sud je upozorio Saifa al-Islama, za kojega se misli kako želi izbjeći da ga uhvate snage prijelazne vlade koje su prošlog tjedna ubile njegova oca, da bi mogao narediti zračno presretanje ukoliko pokuša pobjeći zrakoplovom iz svog skrovišta. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox