Mrsić: Hrvatska sigurno neće imati tešku industriju

Tržište rada mora biti jedan od glavnih kriterija upisne politike u sustavu srednjeg i visokog obrazovanja, a kako bi se to postiglo osnovat će se sektorska vijeća i međuresorski tim, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, piše Večernji list.

U vijećima će biti predstavnici ministarstva rada, obrazovanja, gospodarstva i malo poduzetništva, a međuresorski tim bit će odgovoran za kvote i politiku obrazovanja.

Ministar Mrsić kaže kako treba točno vidjeti u kojem će se smjeru razvijati županije i da tome treba prilagoditi politiku obrazovanja, ali naglašava da budućnost leži u „obrazovanju u bijelom, zelenom i IT ovratniku“.  Mrsić dodaje kako Hrvatska sigurno neće imati tešku industriju te kako se ne možemo natjecati s Kinom ili Indijom gdje je rad jeftin te je rješenje razvoj visokosofisticirane tehnologije.

Kao rješenje za Hrvatsku, ministar Mrsić navodi razvijanje puno malih poduzeća orjentiranih tržištu koja omogućuju brzo zapošljavanje.

Također, treba mijenjati cijelu filozofiju jer je nedopustivo razmišljanje da će netko u jedno poduzeću raditi od završetka školovanja do mirovine. U budućnosti ćemo promijeniti nekoliko zanimanja, poslova, a vjerojatno i zemalja u kojima ćemo raditi, kaže Mrsić. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 12. travnja 2012.
Foto:  Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox