Murdoch pod pritiskom da odustane od preuzimanja televizije BSkyB

Skandal koji je izbio s tabloidom News of the World, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, nakon otkrića da su novinari tog lista prisluškivali telefone i hakirali sms poruke oko 4000 Britanaca naštetio je ugledu premijera Davida Camerona i potaknuo brojna pitanja o sprezi političara i medija, a Velika Britanija sada pokušava pronaći način kako izbjeći da upravo Murdoch preuzme televizijsku mrežu BSkyB, piše u petak Reuters.

 

Rupert Murdoch se tako našao pod pritiskom da ponovno razmotri svoju ponudu da za 14 milijardi dolara kupi 61 posto udjela u toj televiziji, pa je tako i zamjenik britanskog premijera Nick Clegg pozvao magnata koji je vlasnik medija diljem svijeta, od Hollywooda do Hong Konga, da "učini poštenu stvar i razmotri svoju ponudu" za kupnju BSkyB-a.

Vlada je od regulatornog tijela za medije Ofcom već zatražila da, u svijetlu skandala, ponovno procijeni ponudu, a stručnjaci ocjenjuju da bi to mogao biti temelj za blokiranje prodaje spomenute televizije.

Ministar kulture Jeremy Hunt je kazao da "ne biste mogli biti ljudsko biće a da vam se želudac ne diže od otkrića koja su ugledala svjetlo dana", aludirajući da su novinari ugašenog Murdochova tabloida prisluškivali i 13-godišnju žrtvu otmice i potom ubojstva, te obitelji poginulih vojnika u Iraku. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox