Murdochov News Corp hakirao druge TV postaje?

Tvrtka News Corp u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha našla se pod novim pritiskom u Velikoj Britaniji i Australiji zbog sumnje da su hakirali konkurentne televizijske postaje, piše hrt.hr

Nije prošlo dugo vremena od gašenja tabloida News of the World i afere s prisluškivanjem, a medijsko carstvo Ruperta Murdocha trese novi skandal. Sumnja se da je jedna od podružnica News Corpa hakirala konkurentske televizijske postaje. Australski mediji navode da je posebna jedinica News Corpa osnovana sredinom devedesetih godina Operational Security korištena je za sabotiranje konkurentskih pay-tv postaja, prenosi Reuters. Operational Security, ogranak News Corpove podružnice NDS-a koja je ovaj mjesec prodana tvrtki Cisco System za pet milijardi dolara, odbacio je sve optužbe.

Priču o hakiranju i sabotiranju objavljena je i u dokumentarnom programu Panorama britanskog BBC-a. Sumnja se da je Operational Security  razbijao kodove pametnih kartica koje su konkurentske tv postaje davale svojim korisnicima. Hakeri su zatim na crnom tržištu prodavali pametne kartice s tim kodovima zbog čega su News Corpovi konkurenti trpjeli milijune dolara štete.

Svrha Operational Securitya bila je hvatanje pirata koji su hakirali Murdochove medije, ali je zatim počeo voditi prljavu kampanju protiv konkurencije i sam krenuo u hakiranje. U dokumentarcu BBC-Panorame navodi se da je NDS između ostaloga na internetu objavio povjerljive kodove ITV Digitala, tadašnjeg glavnog konkurenta Murdochova Sky TV-a. Objavljivanje kodova pridonijelo je propasti ITV Digitala 2002. godine. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox