Muškarci u Hrvatskoj sretniji od žena

Većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, ali posljednji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće pokazuju da su Hrvati sretniji od Hrvatica.

 

Gledano po danima sreća i osjećaj zadovoljstva variraju. Očekivano su najsretniji dani u svim nacijama Božić, stara godina i Valentinovo. Hrvatima je najsretniji dan nedjelja jer je NIS tada najviši, dok je najniži u ponedjeljak i petak. Sredina tjedna pak najlošija je za emotivno stanje građana, kad je ono na najnižim razinama.

Kriza više pogađa žene

Većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, ali Nacionalni indeks sreće pokazuje da su Hrvati sretniji od Hrvatica. Najizrazitije razlike između muškaraca i žena dobivene su u materijalnom stanju. Žene procjenjuju kako imaju manje raspoloživog novca za hranu, stanovanje, odjeću i obuću te “sitne luksuze“, kao i lošije zadovoljenje osnovnih potreba.
Dio uzroka manjeg zadovoljstva žena zasigurno se može pripisati ekonomskoj situaciji, ali i tome da su Hrvatice u prosjeku manje plaćene od muškaraca i teže pronalaze posao kad ostanu bez njega.

Moguće je da njihova općenita niža razina sreće loše djeluje na zdravlje jer je pokazana pozitivna korelacija između pozitivnih emocija i fizičkog zdravlja, no moguće je i to da žene priznaju svoje zdravstvene probleme, dok muškarci na bolest gledaju kao na slabost koju ne žele priznati.

Neka istraživanja pokazuju da žene više vode računa o svome zdravlju, da ne zanemaruju simptome bolesti i češće se javljaju liječniku, odnosno žene se odgovornije ponašaju prema vlastitom zdravlju. Imaju i zdravije životne navike. Muškarci više puše, piju alkohol i češće jedu brzu hranu. No, s druge strane, muškarci se više bave fizičkim aktivnostima, što može biti posljedica njihove veće količine slobodnog vremena jer u Hrvatskoj još uvijek većinu kućanskih poslova obavljaju žene.

Posao je muškarcima sve, a ženama jedna od stvari

Muškarci su općenito nezadovoljniji državom, svojim poslom i iskorištenjem njihovih potencijala na poslu. U Hrvatskoj su muškarci u prosjeku na višim pozicijama od žena, pa ih različiti zakoni i propisi vjerojatno više svakodnevno pogađaju i zbog njih imaju više problema. Također, poznato je da posao igra različitu ulogu u osobnom identitetu muškaraca i žena. Za većinu muškaraca posao je središnji dio njihovog identiteta, pa sve probleme vezane uz posao možda teže doživljavaju od žena jer im je više ugroženo samopoštovanje. Za mnoge žene posao je često samo jedna od stvari koje su im u životu važne, pa onda lakše podnose i poslovne probleme jer izvore zadovoljstva pronađu u obiteljskim i prijateljskim odnosima.

Iako su muškarci općenito nezadovoljniji svojim poslom i mogućnošću ispunjavanja njihovih potencijala na poslu, žene su nezadovoljnije specifičnim aspektima posla. U trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj žene su očito više ugrožene (lakše dobiju otkaz, trudnoća je problem kod dobivanja i zadržavanja posla, nejednako su plaćene za jednake poslove), pa i iskazuju veće nezadovoljstvo specifičnim aspektima posla. (PS/MJ)

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox