Na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje Hrvatska pala na 47. mjesto

Foto: Shutterstock

Na najnovijoj listi zemalja najpogodnijih za poslovanje koju je objavio američki list Forbes u sam vrh probio se Novi Zeland, dok je Hrvatska pala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, zauzevši 47. mjesto među ukupno 141 zemljom. 

Novi Zeland napredovao je tako s prošlogodišnjeg drugog mjesta zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi koja je poticajna za poduzetništvo, stoji u obrazloženju američkog lista. Među vodećih 10 zemalja u svijetu koje se odlikuju najpovoljnijom poslovnom klimom na drugom se mjestu našla Danska. Slijede Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Od Hrvatske koja je pala sa 41. mjesta na prošlogodišnjoj listi, među zemljama u regiji bolje su rangirane Češka, na 41. mjestu, Slovačka, na 43. mjestu, i Mađarska, na 46 posto. Među zemljama na području bivše Jugoslavije bolje su plasirane Slovenija, na 23. mjestu, Makedonija, na 37. mjestu, i Crna Gora, na 45. mjestu. Lošije su među zemljama u regiji rangirane Bugarska, na 49. mjestu, Turska na 52. mjestu, Rumunjska na 60. mjestu, te Bosna i Hercegovina i Srbija među zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, na 85. odnosno na 90. mjestu.

Za izradu ljestvice najboljih zemalja za poslovanje u Forbesu su koristili kriterije poput vlasničkih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (privatne, trgovinske i monetarne), birokracije, zaštite ulagača i burzovnog poslovanja. Što se najvećeg svjetskog gospodarstva tiče, Sjedinjenih Američkih Država, ono posljednjih godina gubi u toj utrci s ostalim vodećim svjetskim gospodarstvima. Nakon što je na Forbesovoj listi 2009. zauzimao visoko drugo mjesto, iz godine u godine njegov rang slabi. Tako je ove godine zauzeo 12. mjesto, nazadovavši za daljnja dva mjesta u odnosu na prošlogodišnju listu.

U izradi rang liste Forbes se koristio istraživanjima i objavljenim izvješćima institucija i organizacija kao što su CIA, Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Svjetska banka i Svjetski gospodarski forum (WEF), navodi se u priopćenju. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox