Na izbornim listama svega 35 posto žena

I na ovim parlamentarnim izborima političke stranke su se oglušile na višemjesečne pozive da poštuju kvote od najmanje 40 posto žena na izbornim listama kao što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova, poručila je danas Tatjana Broz, koordinatorica projekta Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), napomenuvši kako je kandidirano svega 1524 žene ili 34,96 posto.

 

Centar je danas završio svoju višemjesečnu akciju postavljenjem tzv. stupa srama, na uglu zagrebačkih ulica Bogovićeve i Gajeve, za sve stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe, a tu su se našle i dvije najjače stranke, odnosno koalicije, jer su kandidirale isti broj žena kako i u predhodnom izbornom ciklusu, prije četiri godine - HDZ s partnerima DC-om i HGS-om 21,6 posto žena, Kukuriku koalicija 30,7 posto, zatim HSS i HSP sa svojim koalicijskim partnerima 26 posto, HSLS sa ZDS-om 28 posto te Hrvatski laburisti sa 34,48 posto žena.

Kad se detaljno promotre liste Kukuriku koalicije, može se uočiti da jedino HSU od ukupnog broja svih kandidata ima točno 40 posto kandidiranih žena. Suprotan je slučaj IDS koji nema niti jedu ženu na koalicijskim listama.

Razlog tome, kaže Broz, leži i u tome što se zasad još ne primjenjuju novčane kazne za spolno neuravnotežene izborne liste, a da je tome tako HDZ bi, primjerice, morao platiti 500.000 kuna, Kukuriku koalicija 400.000 kuna i t.d.

 

"Što žene žele?"

Broz je navela da su kroz projekt "Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011", udruge CESI, Domine, Delfin, CGI Poreč i B.a.B.e. izradile Žensku platformu 2011. koja predstavlja zahtjeve žena budućoj vladi i Hrvatskom saboru.

Premda smo pozvali parlamentarne stranke na sastanke radi predstavljanja platforme, samo su tri stranke odnosno koalicije bile spremne čuti zahtjeve žena i sastati se s predstavnicima naših organizacija - Hrvatski laburisti, HSLS i Kukuriku koalicija - rekla je Tatjana Broz.

Napomenula je kako građani mogu izabrati i najseksističku izjavu hrvatskih političara ubacivanjem svog odabira u glasačku kutiju. Na "glasačkom listiću" ponuđeno je pet izjava i to zagrebačkog gradonačelnika i nezavisnog kandidata Milana Bandića, Josipa Friščića (HSS), Andrije Hebranga (HDZ), Željka Jovanovića (SDP) i Vladimira Šeksa (HDZ). To je već treći takav izbor, a građani i građanke dosad su pobjednicima za najseksističkiju izjavu proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića te Vjekoslava Marochinia i Milana Bandića. (Hina)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox