Na PET ambalaži "dignuto" najmanje 103 milijuna kuna

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea USKOK u najnovijoj istrazi tereti da je, zajedno s još četvero osumnjičenih, Fond oštetio za najmanje 103 milijuna kuna, fiktivno prikazujući da je riječ o otkupu PET ambalaže.

 

Mladinea se sumnjiči i da je u cilju izvlačenja novca iz Fonda osnovao kriminalnu skupinu u kojoj su bili vlasnica tvrtke "BBS" iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, njen sin Krunoslav Bešenić, direktor poduzeća "Retabl" iz Metkovića Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke "Odlagališta sirovina" Miho Zrnić Marinović, poznat kao "dalmatinski kralj otpada".
Svi osumnjičenici u 18 sati bit će dovedeni na zagrebački Županijski sud, gdje će sudac istrage Ratko Šćekić odlučiti o USKOK-ovom zahtjevu da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Istražitelji sumnjaju da je do plijena, jednog od većih u dosadašnjim korupcijskim aferama, skupina došla zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem službenih isprava koje su trajale od početka 2006. do studenog prošle godine.

Unosne fiktivne radnje

U priopćenju objavljenom na službenim internetskim stranicama, gdje se ne spominju imena uhićenih, USKOK navodi da je Mladineo ostale osumnjičenike povezao radi "neistinitog prikazivanja količine prikupljene i oporabljene PET ambalaže" da bi na kraju osobno potpisivao naloge za isplatu novca kojega su potom međusobno podijelili.
Barbara i Krunoslav Bešenić, Mioč i Zrnić Marinović pritom su izrađivali fiktivnu dokumentaciju i ispostavljali neistinite fakture Fondu od kojega su, osim lažne ambalaže, naplatili i nepostojeće troškove njenog skladištenja, brojanja, baliranja i prijevoza.

USKOK protiv Mladinea vodi istragu od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, uoči uskršnjih blagdana je pušten na slobodu, a kao mjera opreza zabranjeno mu je kontaktiranje svjedoka koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom "Odlagalište otpada" koje je na štetu Fonda navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox