Na poslovanje utječu kriza i regulativa

U iščekivanju 6. studenog, kad će tržišni lider Hrvatski telekom objaviti rezultate za prvih devet mjeseci, izvješća koja su u četvrtak predali Vipnet i Tele2 upućuju na to da je situacija na tržištu mobilnih komunikacija, nekad najpotentnijem djelu te industrije, slična kao u ostatku gospodarstva – sve lošija, piše Večernji.hr.U osnovi rezultati Vipneta i Tele2 vrlo su solidni u odnosu na situaciju. Vipnet, veličinom drugi telekom-igrač, u devet mjeseci imao je prihod od 282,3 milijuna eura, što je 3,9 posto manje nego lani. Operativna dobit operatora je 74 milijuna eura, odnosno 22,9 posto manje.

"Nastavak loše gospodarske situacije i prekomjerna regulatorna opterećenja telekom-tržišta utječu na Vipnetove rezultate",  kaže Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave Vipneta. Tele2 je do kraja rujna imao prihod od 110,8 milijuna eura ili 2,8 milijuna eura više, a operativna dobit mu je porasla sa 7,9 na 14,1 milijun eura.

"Zadržali smo povjerenje svojih korisnika koji i dalje ispunjavaju svoje potrebe koristeći naše usluge " kaže Malin Holmberg, predsjednica uprave Tele2. Prema podacima HAKOM-a mobilni su operatori od početka godine zajedno izgubili 315 tisuća korisnika. Ti korisnici nisu promijenili operatora nego prestali koristiti mobilne usluge.

Od rekordne 2010. do danas tako je nestalo 1,76 milijuna mobilnih korisnika. Preostalo je 4,59 milijuna, a ta penetracija mobilne telefonije zasad ne pokazuje znakove oporavka. Telekom Austrija u svom izvješću za Vipnet naveo je da je u devet mjeseci u odnosu na lani izgubio 126,6 tisuća korisnika. Ima 1,82 milijuna mobilnih korisnika, ali sad prkosi krizi ponajprije zahvaljujući snažnom rastu u fiksnoj ponudi. Tele2 i dalje bilježi rast broja korisnika. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox