Nadmudrite poslodavce: Pravi odgovori na trik pitanja na razgovoru za posao

Razgovore za posao mogli bi okarakterizirati uzrečicom „Očekujte neočekivano“. Naime, pored običnih pitanja, potencijalni poslodavac će vam postaviti pitanja koja bi vam mola umanjiti šanse za dobivanje posla ako kao iz topa ne odgovorite na njih i ne pokažete kako vas ništa ne može iznenaditi, piše metro-portal.hr.

Zašto bi trebali zaposliti  baš Vas?

Ovo pitanje nije toliko neočekivano, ali moglo bi zbuniti i pokvariti dobar dojam cijelog intervjua.  Ako se poslodavac dvoumi između vas i još jednog kandidata odgovor na ovo pitanje mogao bi presuditi.

Kada vam postave ovo pitanje, najbolje je da u nekoliko rečenica objasnite svoje radno iskustvo, ali naglasite  koja su bila vaša prijašnja zaduženja i kako ste doprinosili na bivšem radnom mjestu. Nemojte lažno laskati poslodavcu izjavama da ste oduvijek htjeli raditi u njegovoj tvrtki. Bolji način je spomenuti kako mislite da vaše radno iskustvo odgovara potrebama tvrtke i naravno, poduprijeti to primjerima.

Gdje se vidite za pet godina?

Jedno od pitanja na koje ne postoji točan ili krivi, ali postoje oni bolji i oni lošiji odgovori. Dobar odgovor na ovo pitanje trebao bi biti balans između vaše ambicije i vjernosti tvrtki. Poslodavcu trebate pokazati da imate plan za budućnost i da ste ga spremni realizirati u kompaniji na čiji se oglas prijavljujete.

Najlošiji odgovor je da ne znate gdje ćete biti za pet godina ili da je to predaleko te da uopće ne razmišljate o tome.

Koja bi bila vaša reakcija da vam kažemo da je vaš razgovor za posao do sada bio katastrofa?

Još jedno trik pitanje na kojem poslodavac pokušava vidjeti koliko ste snalažljivi i kako se nosite s pritiskom. Oduprite se porivu da pobjegnete glavom bez obzira jer da je intervjuu zaista jako loš, poslodavac bi vam ionako brzo pokazao izlazna vrata.

Odgovor na ovo pitanje treba započeti u kondicionalu (Kad bi zaista bio tako loš….), a više od samog odgovora najvažnije je pokažete kako možete ostati mirni i da vas ništa ne može izbaciti iz takta.

Kako biste me ocijenili kao voditelja razgovora?

Ovo pitanje je minsko polje jer nitko od vas ne traži detalju procjenu osobe koja vodi razgovor za posao. Najgori pristup je početi besramno hvaliti osobu koja je s vama vodila razgovor, ali i kritizirati čak i ako su vaše primjedbe opravdane. Ovim pitanjem poslodavac pokušava vidjeti kako se nosite sa stresom i jeste li timski igrač. Vaš odgovor trebao bi biti staložen i diplomatski te bez nepotrebnih detalja.

Recite nam vašu najveću manu!

Nemojte reći da nemate mana jer nitko nije savršen. Ako je pitanje bilo općenito, navedite neku manu koja nema veze s poslom npr. ne mogu odoljeti slatkome. Ako je pitanje bilo vezano uz posao odaberite „sendvič“ pristup; recite nešto pozitivno, zatim negativno i završite s nečim pozitivnim. Odgovor tog tipa je: Iako volim raditi, ponekad dolazi do nesporazuma s kolegama koje me ne mogu pratiti, ali trudim se uputiti ih u sve detalje kako bi mogli uspješno završiti projekt! (jk)

 


Izvor: www-metro-portal.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox