Najjače ekonomije zapravo rade najmanje

Dok hrvatski poslodavci tvrde da Hrvatskoj ne treba toliko neradnih dana te da smo zbog njih među 'neradničkim" državama u Europi, podaci na svjetskoj razini pokazuju da veći broj neradnih dana ne čini ekonomiju slabijom. Zorno to dokazuju Kinezi.

Naime, sudeći po broju blagdana i praznika u svijetu, najveći su 'neradnici' u svijetu upravo najjače ekonomije!

Tako Kinezi imaju čak 17 praznika/blagdana, a 1999. su uz tri najvažnija – Kinesku novu godinu, Međunarodni dan rada i Nacionalni dan, uveli korištenje tzv. 'zlatnih tjedana', sedmodnevnih praznika uz svaki od tih važnih im datuma, piše Novi list.

Indija, čije gospodarstvo polako preuzima primat u svijetu, ne radi čak 18 dana, Japancima je neradno pak 15 dana, plus slobodan ponedjeljak ukoliko neki od petnaest praznika ili blagdana pada na nedjelju. Razvijena Švicarska ima 11 neradnih dana zbog praznika i blagdana, ali i dodatan niz neradnih dana na kantonalnim i lokalnim razinama. Bogata Danska broji 14 neradnih dana, kao i Hrvatska, te Austrija s 13. Talijani se, osim na godišnjem odmoru, odmaraju još 11 dana.

Tijelovo, Dan antifašizma i Dan državnosti - radni dani?

S druge strane, Rumunji imaju tek pet neradnih dana, ali ne i jaku ekonomiju, poput ostalih navedenih primjera.

Podsjetimo, u veljači ove godine iz Vlade je neslužbeno najavljeno kako će se, nakon što 'odradimo' još ovaj neradnički lipanj, pokrenuti javna rasprava o tome da se Tijelovo, Dan antifašizma i Dan državnosti pretvore u radne dane. (sh)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox