Nakon krize - novi svjetski poredak metropolisa

Financijska kriza koja je u posljednje dvije i pol godine protresla svijet, donijela je gospodarsku neizvjesnost o brzini i dometima oporavka, piše Jutarnji list. Istraživanje nazvano Global MetroMonitor izbacilo je listu ekonomski najrazvijenijih gradova nakon svjetske financijske krize, a na tronu je zasjeo Istanbul.

Institut Brookings i London School of Economics u svojem istraživanju mjerili su razdoblje, prije, za vrijeme i nakon recesije, a obuhvaćeno je bilo 150 metropolisa iz 53 države. U obzir je bilo uzeto rast bruto dodane vrijednosti po osobi i rast zaposlenosti. Također treba napomenuti da se gospodarstvo neke države razlikuje od gospodarske situacije u njenom megalopolisu, piše Jutarnji list.

Iz 1001 krizne noći, Istanbul je izašao sa rastom dohotka od 5,5% i porastom zaposlenosti od 7,3% te time postao svjetski megapolis broj jedan, navodi Jutarnji list. Od država, Kina je šampion u tom pogledu što je iznjedrila čak 4 grada u top 10 ljestvicu Global MetroMonitor istraživanja.(MŠ)

 

Izvor: tiskani dnevnik Jutarnji list, izdanje 3. prosinac 2010., broj: 4 458

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox