Nakon ovog projekta internet bi trebao pojeftiniti

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U sljedeća tri mjeseca država bi trebala prenijeti optičku mrežu sagrađenu duž cesta i željeznica na odašiljače i veze, čime će se potaknuti tržišna utakmica, a krajnjim potrošačima omogućiti jeftiniji internet.

Najavio je to jučer ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Javna poduzeća koja trenutno upravljaju tom mrežom - HEP, Plinacro, HAC, Autocesta Rijeka Zagreb i Hrvatske željeznice - ostala bi, dakle, bez dijela izgrađene optičke mreže jer bi se ona prenijela na Odašiljače i veze.

Riječ je o infrastrukturi uglavnom u ruralnim područjima, koja bi trebala omogućiti brži i lakši nastavak internetizacije Hrvatske.

Time ćemo tu uslugu učiniti jeftinijom i dostupnijom krajnjim korisnicima. U konačnici, korisnici bi trebali plaćati i jeftnije internetske usluge, rekao je Hajdaš Dončić.

Za razliku od ruralnih područja, s DTK mrežom u gradovima ipak će biti teže. Problem njezina korištenja rješavat će sudovi. Općinski građanski sud u Zagrebu ovih je dana presudio da je HT, u čijem se rukama nalazi DTK mreža, Zagrebačkom holdingu dužan platiti naknadu, piše jutarnji.hr. (sh)

 

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox