Nalet recesije zahvatio i njih

I velike tvrtke poput HT-a na svojim su primjerima počele osjećati ekonomsku krizu kada su nedavno izvijestili o padu u prihoda i dobiti od 5,9%.

Razlog lošijih rezultata nalazi se u padu kupovne moći građana, a drugi razlog je tzv. "regulatorni pritisak", odnosno jedinstveno regulatorno pravilo za cijelo tržište EU, kojemu se pridružila i Hrvatska nakon 1. srpnja i u skladu s njima smanjila cijene roaming usluga koji su bili izdašni izvor prihoda domaćih kompanija.

Treći razlog padu su konkurentski pritisci koji nameću snižavanje cijena usluga koji nisu toliko izraženi u Hrvatskoj kao što je to slučaj u većini Europe, ali se događaju i kod nas, stoga vrijednost telekomunikacijskog tržišta u cijeloj Europi pada po prosječnoj stopi od 1% godišnje. Stoga operateri padu vrijednosti tržišta pokušavaju doskočiti na različite načine, počevši ulaziti u druge sektore.

HT je već učinio sve korake prema ulasku u energetski biznis i nije jedina koja odustaje od bavljenja osnovnim poslom u TK-u nego to jednako aktivno radi i konkurencija. (PS/LP)

 

Izvor: Poslovni.hr

Više na: http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/ht-pada-jer-graani-manje-trose-a-manje-marze-imaju-i-zbog-eu-pravila-248588

 Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox