Nastavak i jačanje suradnje Željeznica Federacije BiH, HŽ-a i Luke Ploče

Predstavnici Željeznice Federacije BiH, Hrvatskih željeznica (HŽ) i Luke Ploče dogovorili su u Sarajevu nastavak suradnje. Na sastanku direktora Željeznice Federacije BiH Nedžada Osmanagića s predsjednikom Uprave HŽ Holdinga Zlatkom Rogožarom i direktorom Luke Ploče Ivanom Pavlovićem dosadašnja je suradnja ocijenjena vrlo uspješnom, priopćeno je iz Željeznice Federacije BiH.

Kako se navodi, razgovaralo se o putničkom prijevozu, posebice o korištenju novih nagibnih "talgo" vlakova koje su nedavno nabavile Željeznice Federacije BiH. Čelnici dviju željezničkih kompanija razgovarali su i o teretnom prijevozu, odnosno o zajedničkim tarifama, a priopćeno je i kako je postignut dogovor o do sada nerazjašnjenim odnosima u području financija.

Razgovaralo se i o inicijativi za osnivanje zajedničke tvrtke na prostoru Luke Ploče, odnosno o robno-prometnom središtu čiji bi utemeljitelji bili Željeznice Federacije BiH, HŽ Cargo i Luka Ploče. To će biti doprinos gospodarstvu jedne i druge zemlje - izjavio je Zlatko Rogožar. Na sastanku je, prvi put nakon 1996. godine, zaključen i ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između Željeznice Federacije BiH, HŽ Cargo i Luke Ploče.

Želja da se aktivira unska pruga preko Bihaća

Ugovorom su utvrđeni načini racionalnijeg i učinkovitijeg korištenje postojećih željezničkih i lučkih kapaciteta, a definirani su i međusobni odnosi u obavljanju poslova oko ukrcaja, iskrcaja i prekrcaja u prijevozu tereta. Ponovno je, kako se navodi, iskazana spremnost i HŽ-a i Željeznica Federacije BiH da se aktivira unska pruga preko Bihaća, jer je ocijenjeno kako dvije kompanije imaju veliki interes da se ta pruga ponovo stavi u funkciju. (Hina/mš)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox