Natpis Zgazimo Svjetski gospodarski forum na Švicarskoj narodnoj banci

Švicarska policija u srijedu je priopćila da je uhitila dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su zgradu Švicarske narodne banke (SNB) zasuli crvenom bojom i velikim crnim slovima napisali "Smash WEF" (Zgazimo Svjetski gospodarski forum).

Vjeruje se da je u vandaliziranju zgrade sudjelovalo više ljudi, a šteta se procjenjuje na desetke tisuća švicarskih franaka. Dvojica uhićenih su švicarski državljani, starosti 20 i 25 godina.

Bijes zbog nejednakosti u prihodima i pohlepe bogatih i moćnih pokrenuo je pokret "Okupirajmo Wall Street" koji se proširio u SAD-u i drugim državama i gradovima, poput Zuericha. Sljedeći tjedan se u Davosu okuplja svjetska politička i gospodarska elita na Svjetskom gospodarskom forumu, a prosvjednici u tom poznatom zimovalištu već grade grad od šatora.

Očekuje se da će na summitu od 22. do 29. siječnja sudjelovati, između ostalih, Bill Gates, njemačka kancelarka Angela Merkel, čelnica MMF-a Christine Lagarde, američki ministar financija Timothy Geithner, guverner Kanadske banke Mark Carney, londonski gradonačelnik Boris Johnson, Desmond Tutu te izvršni direktor Citigroupe Vikram Pandit. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox