Naučite izlaziti na kraj s neugodnim situacijama na poslu

Dogodio vam se neki „neugodnjak“ na radnom mjestu ili na važnom sastanku i sada ne znate što biste? Krivo ste oslovili nekoga, spotaknuli ste se i pali ili ste pak došli na sastanak s otkopčanim „cifom“. Bez brige svi griješe, ali se zato razlikujemo po reakcijama koje ćemo imati na ovakve događaje. Izvježbajte što pametniju reakciju tako da „spasite“ cijelu stvar.

 

Portal careebuilder.com prenio je neka od najneugodnijih iskustva managera:
- proveo sastanak s otkopčanim patentnim zatvaračem
- zaspao za vrijeme vođenja intervjua za posao
- ogovarao šefa koji je stajao odmah iza njega
- javio se na službeni telefon predstavljajući krivu tvrtku
- poslao pismo ponude zaposlenja pogrešnom kandidatu
- sasvim slučajno se svom šefu obratio sa „ljubavi“.

 

1. Ostanite smireni i „cool“

Prije svega ne paničarite. Uzmite sekundu dvije, udahnite i promislite što ćete napraviti ili reći. U afektu i brzini nikad nije dobro reagirati.

2. Prihvatite stanje stvari

Umjesto da se probate izvlačiti iz cijele stvari, izmišljati neke isprike ili, još gore, poričete sve i pravite se da se ništa nije dogodilo, jednostavno priznajte da ste pogriješili ili napravili već to što ste napravili i pokušajte se ispričati ili popraviti stvari.

3. Ispričajte se

Ako ste nekom rekli nešto krivo, oslovili ga pogrešnim imenom ili nešto slično, obavezno se ispričajte, i to iskreno. Neka se vidi da vam je žao, da je stvar bila nenamjerna ili ako je već bila namjerna, da se iskreno grizete zbog toga. Nemojte osobi govoriti stvari u stilu „Ne mogu vjerovati da se na to ljutiš, pa što ti je!“.

4. Okrenite na šalu

Kakav god vaš gaf bio, stvari najbolje ispadnu kad se svi mogu dobro nasmijati tome, naročito ako vi sve okrenete na humor i možda „izvalite“ i neku dobru foru. To će pokazati da ste opušteni i svjesno da svi griješe, ali da to nije „big deal“. Također, humor će jako dobro prikriti neugodnost i neće biti one nezgodne tišine, a i vi i cijela situacija ćete ispasti jednostavno simpatični.

5. Zaboravite na to

Nemojte sad pričati o tome još sat vremena, sve u uredu podsjećati na to cijeli dan i cijeloj stvari pridavati još veću važnost. Jedna isprika je dovoljno ako je iskrena, jedan smiješak i fora, i možete nastaviti dalje sa životom. Ako vi zaboravite na to, vjerujte drugi će još brže. (MJ)

 

Izvor: www.careerbuilder.com

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox