Neće se ugrožavati stabilnost poslovanja TLM-a

Ni na koji se način neće ugrožavati stabilnost poslovanja šibenskog TLM-a odnosno nastavak proizvodnje te tvornice, dogovor je o kojem su izvijestili iz Ministarstva gospodarstva nakon sastanka održanog s ciljem razrješavanja problema nastavka rada Tvornice lakih metala Šibenik (TLM).

Sastanku su, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, bili nazočni ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, predstavnici TLM-a i predstavnici konzorcija ulagača.

Dogovoreno je da se ni na koji način neće ugrožavati stabilnost poslovanja TLM-a d.d. odnosno nastavak proizvodnje ove tvornice. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Hrvatskom elektroprivredom (HEP) i TLM-om će u najskorijem mogućem vremenu predložiti sveobuhvatno rješenje -  zaključuje se u priopćenju. Čelnici Hrvatskog sindikata metalaca jučer su upozorili da TLM, ako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne promijeni negativno mišljenje o prijedlogu ugovora između HEP-a i TLM-a o isporuci električne energije šibenskoj tvornici, dio koje treba završiti u mostarskoj tvornici Aluminij, neće moći poslovati pa bi se 1000 radnika moglo naći na ulici.

Iz sindikata su objasnili kako je radna skupina u kojoj su bili stručnjaci HEP-a, TLM-a i Aluminija Mostar još u svibnju usuglasila tekst novog ugovora u kojem je cijena struje ostala vezana uz cijenu aluminija, s tim da je utvrđena donja i gornja granica cijene električne energije koja garantira da nitko od ugovornih strana neće biti doveden u situaciju negativnog poslovanja. Taj je ugovor poslan Agenciji na odobrenje, a ona ga je, kako su kazali sindikati, odbila s obrazloženjem kako u odnosu na TLM ostali gospodarski subjekti u Hrvatskoj plaćaju struju po skupljoj tarifi.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja jučer je priopćila da je dala mišljenje na prijedlog ugovora o prodaji električne energije koji HEP namjerava sklopiti s TLM-TVP, a koje se isključivo temelji na možebitnim učincima sklapanja ovog ugovora na uvjete tržišnog natjecanja u Hrvatskoj.

Agencije je, nakon provedene analize ugovorom predloženog modela formiranja cijena struje, ukazala kako prijedlog ugovora odstupa od uobičajenog modela formiranja cijena za isporuku struje drugim poduzetnicima te stoga upozorila da treba voditi računa da ne dođe do povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Istodobno je Agencija upozorila i da bi, s obzirom na činjenicu da je država vlasnik HEP-a, prodaja struje TLM-u po cijeni ispod tržišne, mogla predstavljati državnu potporu koja nije utemeljena na Zakonu o državnim potporama. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox