Nedostaje 12.000 radnika u sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma

Prema analizi HGK, u Hrvatskoj nedostaje 12.000 radnika u sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma. Druge analize pokazuju da nedostaje i da bi trebalo uvesti 19.000 radnika. No, zbog velikih investicija u turizmu, a samo sljedeće godine kroz 800 milijuna kuna ulaganja planira se otvaranje 40 novih hotela, raste potreba za radnicima u graditeljstvu, a potom i onih u turizmu. Pa se apsurd povećava – nezaposlenost je i dalje velika, ali i potraga za radnicima.

Tko će raditi? bila je tema okruglog stola koji je u HGK okupio predstavnike tvrtki kojima nedostaju radnici, sindikate i ministre turizma, graditeljstva i rada, a koji su zaključili potrebnim naći dugoročno rješenje kojim će se sanirati problem nedostatka radne snage, a ne samo govoriti o onom kratkoročnom – povećanju kvota za uvoz radnika.

"Kvota za uvoz za sljedeću godinu donijet će se sljedeći tjedan, no prije toga potrebne su još konzultacije s poslodavcima i sindikatima" , rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. Poslodavci su za to da se kvote za uvoz radnika povećaju, većina sindikata tome se protivi, a bliže su njima i ministri...

Naime, apsurd je, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, da uz potrebnih 15.000 radnika u turizmu ove godine, a sljedeće godine 20.000, na Zavodu za zapošljavanje imamo 40.000 educiranih ugostiteljskih djelatnika. Isti je problem i u sektoru graditeljstva, a resorni ministar Lovro Kuščević rekao je da su mu i ranije poslodavci priznali da puno radnika za njih ne želi raditi jer im je isplativije "u fušu".

I Mirjana Čagar iz sektora graditeljstva u HGK rekla je kako je od 50.000 izgubljenih radnih mjesta nakon krize, samo 5000 radnika na burzi. To pokazuje da je dio radnika otišao izvan zemlje, ali da i dio njih radi na crno.

Problem je sveobuhvatan i mora se početi rješavati, a jedan od koraka u tom cilju je i uvođenje dualnog obrazovanja, što stoji u programu Vlade, a na čijim pripremama, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović,  PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox