Negazirana voda popularnija od gazirane

Kada je riječ o vrsti flaširane vode koju najčešće kupuju ili konzumiraju, najveći broj građana, točnije njih 59,9%, pije negaziranu vodu, a 36,3% njih odlučuje se za gaziranu vodu


Voda je temelj života, a konzumacija vode treba biti polazište svakodnevnih zdravih navika. U kojoj se mjeri toga držimo provjerili smo putem anketnog istraživanja.

Da tijekom dana u prosjeku popiju više od pet čaša vode ističe 44,8% hrvatskih građana, a nešto se manje hidrira njih 37% koji popiju tri do četiri čaše vode dnevno. Preostala petina građana pije manje vode pri čemu dvije do tri čaše konzumira 12,1%, a barem jednu čašu njih 6,1%.

Da je u Hrvatskoj voda iz slavine zdrava pokazuje i to što čak 89,1% građana preferira vodu iz slavine, a 10,9% ističe kako češće kupuju flaširanu vodu, bilo gaziranu ili negaziranu.

Pritom 11,1% građana u ukupnom uzorku ističe da kupovnu (flaširanu) vodu pije svakodnevno. Nekoliko puta tjedno vodu iz boce pije 17,7%, a jednom tjedno 14,3% građana. Rjeđe od toga odnosno nekoliko puta mjesečno flaširanu vodu pije 22,3% građana, a da to čini tek nekoliko puta godišnje kaže njih 19%. Da ne kupuju i ne konzumiraju kupovnu vodu ističe pak 15,6% građana.

Kada je riječ o vrsti flaširane vode koju najčešće kupuju ili konzumiraju, najveći broj građana, točnije njih 59,9%, pije negaziranu vodu, a 36,3% njih odlučuje se za gaziranu vodu. Malih 3,7% udjela pripalo je aromatiziranoj vodi.

Na pitanje smatraju li da je kupovna voda zdravija/kvalitetnija od vode iz slavine, nešto više od tri četvrtine građana (76,7%) smatra da nije bolja, dok je 23,3% građana mišljenja kako je kupovna voda ipak bolja opcija.

Istraživanje su tijekom svibnja 2021. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. PS/SM

Izvor: JA TRGOVAC

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox