Nekada zemlja blagostanja, danas zemlja bijede?

Situacija u SAD-u možda je jedna od najtežih u povijesti nacije. Veliki broj siromašnih, rastući proračunski deficit i sve više Amerikanaca koji žive na rubu siromaštva, svakodnevna je slika Amerike, piše Jutarnji list.

Od blagostanja do bijede

Najveća i najmoćnija ekonomska sila svijeta, sve je to donedavno bila Amerika. Danas više nije sigurno da se ovi superlativi mogu vezivati uz SAD. Broj siromašnih povećava se iz dana u dan, a proračunski deficit raste. 46,2 milijuna amerikanaca živi ispod razine siromaštva, a to znači da su godišnji bruto prihodi za četveročlanu obitelj ispod $22.314. Gledano u postotcima, oni čine 15,1 % stanovništva. Od ukupnog broja siromašnih, najviše je Hispanaca i crnaca. Hispanci čine 26,6 posto siromašnih, a crnci 27,4. Obama je mnogo napravio zdravstvenom reformom, ali ipak je još uvijek 49,9 milijuna ljudi bez zdravstvenog osiguranja ili 16,3 %. Broj obitelji koje su koristile bonove za hranu porastao je za 50% od 2007. i 40 milijuna obitelji koristi državne bonove za hranu.  

Druga slika Amerike

S druge strane imamo neku suprotnu sliku Amerike. Ako gledamo ukupni posjed imovine, samo 1% najbogatijih posjeduje 38% ukupne imovine u SAD-u i zarađuje 24% prihoda. Omjer bogatih i siromašnih u četrdeset godina se udvostručio. S tadašnjih 1:7, danas je omjer bogatih i siromašnih 1:15. Warren Buffet u svojoj kolumni za The New York Time napisao je kako se njega oporezuje po stopi od 17% dok svi njegovi radnici plaćaju porez po stopi od 35%. Da je savezna država Kalifornija zasebna država bila bi osma ekonomija svijeta. I tako redom, Amerika je nekada bila zemlja blagostanja, a danas je zemlja velikog socijalnog jaza. (HT)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 19. rujna 2011. 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox