Nema kraja rastu cijena

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu na mjesečnoj su razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj su razini porasle za 4,7 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u kolovozu su povećane za 0,7 posto u odnosu na srpanj, a na godišnjoj razini porasle su za 6,6 posto.

Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu povećane su na godišnjoj razini veće za 9,9 posto. Cijena energije porasla je za 3, 5 posto u kolovozu u usporedbi sa srpnjom. Prema industrijskim područjima, u kolovozu ove u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 10,9 posto. U prerađivačkoj industriji povećane su za 8 posto, rudarstvu i vađenju za 12,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,8 posto. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox