Nema poskupljenja struje, ali HEP do kraja godine otpušta tisuću radnika

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević građanima je obećao da cijene neća rasti, ali i najavio otpuštanja. 

Za novo poskupljenje nema razloga, ali zato ima za otpuštanje radnika. U HEP-u je previše neproizvodnih radnika u odnosu na slične tvrtke u inozemstvu, tvrdi Koračević i obećava, svi radnici bit će adekvatno zbrinuti. Građani mogu biti potpuno sigurni, ne postoji nikakva opasnost ili prijetnja da se njima desi bilo kakvo poskupljenje. U mom mandatnom periodu, istaknuo je Koračević za Dnevnik Nove TV.

Subvencije za štedne žarulje

Za jesen u HEP-u spremaju projekt subvencionirane kupnje posebnih štednih žarulja za građane. Sa dvije žarulje u domaćinstvu, vi ste sebi pokrili onu razliku koja vam se pojavila s našim poskupljenjem struje, pojašnjava Koračević. Subvencionirat će se i kupnja solarnih ploča za grijanje vode kako bi se smanjila uporaba električnih bojlera. Otprilike dva kvadrata solarne ploče koja zagrijava toplu vodu je zamjena za 80-litreni bojler, kaže Koračević.

Do kraja godine odlazi tisuću radnika

To bi trebalo smanjiti potrošnju, a HEP će smanjiti broj radnika. Do konca godine tisuću, i onda razlika idemo s dopunom staža po uobičajenim procedurama, ali u mandatnom periodu procjenjujemo oko 3,5 tisuće, ističe. Koračević tvrdi da je HEP-ov minus trenutačno na oko 80 milijuna kuna. Situacija bi bila bolja da nije ekstremne suše. Mi smo predvidjeli da bi ova godina trebala biti pozitivna i ja se još uvijek nadam da će biti pozitivna, smatra Koračević.

Smjene zbog velikih minusa Koračević se ne boji. Iduće godine trebalo bi se graditi pet proizvodnih objekata, uključujući sporne Plomin i Omblu ako se studije s tim slože. Investicije vrijedne dvije milijarde eura financirat će se novim zaduživanjem. Mi smo u ovom trenutku što je poznato u javnosti pred raspisivanjem jednog velikog zajma od 500 milijuna eura u obveznicama, podsjeća Koračević. Radovi na elektranama trebali bi početi u veljači 2013. Kada se sve dovrše - možda se napokon i smanji količina energije koju uvozimo. U prosjeku čak pedeset posto. (HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox