Nema straha od zime: Plina ima dovoljno za cijelu sezonu

Tvrtke Prirodni plin, Plinacro i Podzemno skladište plina spremne su za sezonu grijanja u kojoj bi plina trebalo biti dosta, a opskrba osigurana i dostatna, najavili su čelnici tih poduzeća na današnjem obilježavanju Dana plina u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin.

Prirodni plin osigurao je isporuke iz domaće proizvodnje i skladišta, a novi ugovor o uvozu plina fleksibilniji je od prijašnjeg i daje prostora za pojačane isporuke u vrijeme najviše potrošnje, rekla je direktorica Prirodnog plina Davorka Tancer.

Prema njezinim riječima, 30 tisuća novih priključaka u odnosu na prošlu ogrjevnu sezonu neće znatnije utjecati na povećanje potrošnje mjerene prostornim metrima, ali hoće na vršna opterećenja. Problema ipak ne bi trebalo biti jer plina ima dovoljno, a u rad je pušten i spoj hrvatskog plinskog sustava s mađarskim koji osigurava novi dobavni pravac, kaže čelnica Prirodnog plina.

Potreba za novim ulaganjem

I direktor Plinacroa Jerko Jelić-Balta ističe pozitivan utjecaj interkonekcije s mađarskim transportnim plinskim sustavom. Kapacitet Plinacro-ova sustava je 36 milijuna prostornih metara dnevno, a trenutno je rezervirano 19 milijuna prostornih metara, kaže Jelić-Balta. Direktor Sektora razvoja i investicija Podzemnog skladišta plina Vlatko Bilić-Subašić izvijestio je da je u podzemno skladište Okoli utisnuto 545 milijuna prostornim metara plina odnosno da je puno do vrha.

U narednih godinu dana u povećanje izlaznog kapaciteta tvrtka Podzemno skladište plina planira uložiti više od sto milijuna kuna, ali unatoč tome skladište neće moći u cijelosti odgovoriti zahtjevima vršne potrošnje pa što prije treba početi gradnju skladišta za vršnu potrošnju u Grubišnom Polju, a i razmišljati o gradnji još jednog skladišta zbog očekivanog pada domaće proizvodnje, kaže Bilić-Subašić. (Hina/jk)

 

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox