Nema više isplate plaća bez uplate doprinosa

Jučer je na snagu stupila vladina uredba koja poslodavcima onemogućuje isplatu plaća bez plaćenih doprinosa, a na snazi je i odredba iz izmjena Zakona o doprinosima prema kojoj će poslodavci doprinos za zdravstveno osiguranje plaćati po sniženoj stopi od 13 umjesto dosadašnjih 15 posto.

Po podacima iznijetim na prošlotjednoj sjednici vlade, u Hrvatskoj više od 21.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose za ukupno 121.000 radnika, što iznosi oko 80 milijuna kuna na mjesec. Uredbom o načinu provedbe plaćanja doprinosa, koju je vlada donijela krajem prošlog tjedna, propisano je postupanje Porezne uprave, Financijske agencije i poslovnih banaka koje će u konačnici poslodavcima, koji se nalaze na popisu dužnika, a ne predaju naloge za uplatu doprinosa ili se ti nalozi u cijelosti ne mogu provesti, onemogućiti isplatu plaća.

Ako poslodavac koji ne uplaćuje doprinose nije predao naloge za plaćanje za uplatu tih doprinosa ili se oni ne mogu u cijelosti provesti ili nalog ne sadrži sve propisane elemente, banka je dužna odbiti provesti naloge za plaćanje za isplatu plaće, propisano je Uredbom. U tim slučajevima Porezna uprava određuje mjere osiguranja naplate, a te se mjere, utvrđeno je Uredbom, "sastoje u zabrani raspolaganja sredstvima na žiroračunu ili drugim računima poslodavca koji ne uplaćuje doprinose". Od 1. svibnja primjenjuje se niža stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od 13 posto umjesto dosadašnjih 15 posto.

Sukladno zakonu, doprinosi se obračunavaju prema propisima važećim za razdoblje osiguranja na koje se obveza odnosi, pa će se nova, snižena stopa, primjenjivati kod utvrđivanja obveza doprinosa koje su nastale za staž u osiguranju od 1. svibnja. To znači da će se smanjena stopa doprinosa primijeniti kod isplate plaće obračunate za svibanj, a koja će se u većini slučajeva isplaćivati u lipnju. Prema procjenama Ministarstva financija, smanjenje stope za zdravstveno osiguranje smanjit će prihod proračuna po toj osnovi za oko 1,5 milijardi kuna u ovoj godini, a u idućim godinama za oko 2,3 milijardi kuna. Ta sredstva ostaju gospodarstvu i to je izravna mjera povećanja troškovne konkurentnosti gospodarstva, isticali su iz vlade prilikom predlaganja zakonskih izmjena. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox