Neobični ekonomski potezi: BMW će iz Argentine izvoziti rižu

Argentina je, s ciljem zaštite svog tržišta, proizvođačima automobila uvoz u svoju zemlju uvjetovala izvozom robe u istoj protuvrijednosti, piše Poslovni dnevnik.

Na ovo pravilo pristalo je 17 autokompanija. Tako će BMW od sljedeće godine iz Argentine izvoziti rižu, Porche vino i maslinovo ulje, Chery voće, Hyundai orahe, a Mitsubishi mineralnu vodu.

Osim autokompanijama, Argentici su isti uvjet potavili i kompanijama iz drugih sektora. Tako će se Adidas baviti izvozom namještaja.

Najbliži hrvatski primjer: Badel 1862           

Otvaranjem tržišta u Kini Badel je uspio riješiti visoke zalihe vina, ali i steći poziciju za dugoročni plasman tako da je kineska vlada odlučila subvencionirati uvoz vrhunskih proizvoda kojih nema u Kini i tako, napunivši brodove na povratku u mtične luke, sniziti troškove prijevoza.

Ovo je neostvarivo u Hrvatskoj

Ljubo Jurčić, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu to smatra načelno dobrom idejom, ali napominje da je takva praksa u suprotnosti s međunarodnim konvencijama u trgovini jer se trgovina i kompenzacije ne smiju vezivati.

S obzirom na naš ulazak u EU, držim kako bi to vrlo teško prošlo s europskim tvtkama i zbog pravila zaštite ržišne utakmice i slobodne trgovine, tvrdi Bernad Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a. (jh)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox