NHS: Što je s potpisima građana o izmjenama ZOR-a?

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu upit što će biti s više od 717.000 potpisa koje su prikupile sindikalne središnjice u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR).

Budući se u javnosti posljednjih dana pojavljuju razne vijesti o izmjenama ZOR-a u dijelu koji regulira produženu primjenu pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima, a takve najave dolaze iz Vlade i dijela oporbe, smatramo kako bi se prethodno trebalo odrediti vezano uz nikad održani referendum građana po tom pitanju, ističe NHS.

Nakon što je bivša Vlada najavila izmjene ZOR-a vezane uz produljenu primjenu pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanje kolektivnih ugovora, pet središnjica organiziralo je prikupljanje potpisa o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma građana kako bi se ta prava zadržala.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora utvrdio je kako je u zakonskom roku prikupljeno 717.149 potpisa birača, što je 15,95 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. Kako je Vlada u međuvremenu povukla sporni prijedlog izmjena ZOR-a iz saborske procedure, Ustavni sud donio je Odluku kako je povlačenjem prijedloga nestalo razloga za raspisivanjem referenduma.

Ponovno aktualizirano pitanje refrenduma 

Pritom je Ustavni sud obvezao Vladu da unutar godinu dana ne može uputiti u proceduru izmjene ZOR-a koje bi bile suprotne pozitivnom odgovoru građana na referendumsko pitanje. Sindikati i dio javnosti nisu prihvatili takvo tumačenje i Odluku Ustavnoga suda, ali nisu imali nikakvog alata kojim bi to opovrgnuli, podsjeća NHS.

Istekom roka sadržanog u Odluci Ustavnoga suda ponovno se aktualizira nikad održani referendum građana s istim pitanjem za koje je prikupljeno 717.149 valjanih potpisa.

Budući ni Zakon o referendumu niti Ustav ne predviđaju takvu situaciju, smatramo nužnim dobiti odgovor što je sa svim tim potpisima i održavanjem referenduma sa svrhom za koju su potpisi prikupljeni, a sve prije nego li se krene u bilo kakve razgovore o izmjenama ZOR-a, napominje NHS. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox