NHS zanima što je Milanović obećao bonitetnim agencijama

Nezavisni hrvatski sindikati ponovno su uputili premijeru Zoranu Milanoviću dopis, odnosno zatražili pojašnjenje o kakvoj se to reformi tržišta rada i izmjenama Zakona o radu govori u ocjenama bonitetnih agencija kod njihovog dodjeljivanja kreditnog rejtinga pojedinim zemljama.

Povod upita je izvještaj bonitetne agencije Fitch gdje se među ostalim navodi da agencija pozitivnu naznaku mogućeg hrvatskog oporavka vidi u vladinim obećanjima kako će do polovice ove godine započeti značajne reforme tržišta rada, a sada je slično poručila i bonitetna agencija, Standard & Poor's,  koja je Republici Hrvatskoj zadržala dosadašnju ocjenu kreditnog rejtinga.

Promicanje krupnog kapitala

 Bez obzira na svu težinu koju su te agencije, pogotovo posljednjih godina, dobile vezano uz davanje ocjena kreditnoga rejtinga zemalja, kojima „pokapaju“ ili ne pojedine zemlje, u suštini su to promicateljice interesa krupnoga kapitala. Tako ih, očekivano, često „žuljaju“ tržište rada, radno zakonodavstvo, kolektivni ugovori i prava radnika. To je ista filozofija i isti pristup gospodarstvu, odnosno tržištu rada koje imaju i promiču Svjetska banka, MMF te razni neoliberalni instituti i agencije. Takvima ih prepoznaje i svjetski sindikalni pokret, a kao što smo naveli u prethodnom dopisu na istu temu, ulogu tih agencija sve više preispituju i zemlje Europske unije.

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj eskalira hajka na radnička prava i sindikate, od neovisnih gospodarskih analitičara pa do, nažalost, i prvog potpredsjednika Vlade RH. Svi bi hrvatsku konkurentnost povećali preko leđa radnika. No, postavlja se pitanje, čija je Hrvatska?! Valjda njenih građana. Onda ni cijenu njene konkurentnosti ne možemo plaćati radničkim pravima. Puno je drugih područja na kojima je treba poboljšavati i graditi, neovisno o preporukama „dobronamjernih neoliberala“. Ako sve rasprodamo, radnike obespravimo, socijalna prava građana smanjimo, a sve kako bismo bili po nečijoj „pravoj mjeri“, što nam preostaje, pita se NHS u pismu premijeru Milanoviću. (PS/JK)

 

 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox