Nije šala: U budućnosti ćemo od Zagreba do Sydneya putovati samo sat i pol

Za dvadesetak godina postojat će zrakoplov kojim bi se od Zagreba do Sydneya stiglo za manje od dva sata. Zamisao je to nizozemskog vlasnika formula 1 tima Michiela Mola, piše Večernji list.

Ovaj zrakoplov budućnosti polijetao bi s aerodroma i u prve tri minute postigao brzinu od 2,9 maha, odnosno tri puta brže od zvuka. Posebnim bi se manevrom potom zrakoplov popeo na visinu otprilike 100 kilometara iznad Zemlje (u Zemljinu orbitu), te bi tamo gasio svoje motore i inercijom letio do svojeg odredišta, upalio motore i sletio na svoj cilj – zračnu luku.

I ne, ovo nije scenarij nekog SF filma, Mol je već potpisao ugovor s nizozemskom kompanijom KLM, a prva letjetlica naziva Lynx je već izgrađena.

Prvi let zakazan je za 2014. godinu i za njega je već  prodano 35 karata. Cijena? Vrtoglavih 520 tisuća kuna.  Riječ je tek o panoramskom letu Zemljinom orbitom, a polazište i odredište su zračna luka Hato, Curacao.

U budućnosti normalna pojava

Tehnologija za ova putovanja, dakle, postoji, ali je još prilično skupa. Međutim, Mol vjeruje da će za desetak godina uspjeti razviti sustava na taj načina da karta bude tri ili četiri puta skuplje od uobičajene.

Lynx koji će poletjeti 2014. razvija prosječnu brzinu od 3520 kilometara na sat, a za dvadeset godina njegova će brzina dosezati rekordnih 20 000 kilometara na sat. Ti bi letovi bili rezervirani isključivo za prekooceanske letove, a s obzirom na neke zdravstvene rizike, putnici bi prije leta morali proći kroz liječnički pregled. (jh)

 

 

Izvor: Večernji list, 3. listopada 2011.

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox