Nijemci ponovno uvode skraćeno radno vrijeme

Neka njemačka poduzeća ponovo uvode skraćeno radno vrijeme, upozorio je ekonomist Carsten Brzeski iz banke ING. U kolovozu je u Njemačkoj bilo dva milijuna i 905 tisuća nezaposlenih, što je najveći broj nezaposlenih od travnja, kada je nezaposlenost ponovo počela rasti, piše slovenski poslovni dnevnik Finance, a prenosi magazin Banka.

Stopa nezaposlenosti u kolovozu u Njemačkoj iznosila je 6,8 posto. Iako je povećanje nezaposlenosti u kolovozu bilo najveće od 1993. godine, i apsolutni broj nezaposelnih je na povijesno najnižoj razini. 

Međutim, ekonomiste brine što je riječ o podacima "očišćenima" od svih mogućih sezonskih utjecaja. Glavno je pitanje hoće li rasti broj zaposlenih, a analitičari dvoje oko toga.  

Mnogi smatraju da su najbolji dani na njemačkom tržištu prošli. Prerađivačka poduzeća više ne govore o novom zapošljavanju. Kod većine su na novootvorenim radnim mjestima radnici privremeno zaposleni, a brojna poduzeća uvode skraćeno radno vrijeme. To nije dobro ozračje je novi val povećanja plaća koji bi pozitivno utjecao na dopmaću potrošnju, kaže Carsten Brzeski. (jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox