Nijemci špijuniraju građane

Savezne države u Njemačkoj priznale su da koriste kontroverzni računalni program za špijuniranje građana. Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheuser-Schnarrenberger zatražila je istragu, piše Jutarnji list. 

Sačuvati privatnost na internetu tema je koja polako postaje globalno pitanje. Špijuniranje korisnika interneta od strane korporacija već dugo je predmet sudskih sporova. Ali čini se da to nije izlorian slušaj samo za korporacije jer i države špijuniraju svoje građane. Tri pokrajine u Njemačkoj potvrdile su da su uz pomoć trojanskog konja upadali u kompjutore u sklopu istraga protiv ozbiljnih kriminalaca, ali tvrde da je sve bilo po zakonu. Riječ je o pokrajinama Bavarska, Brandenburg, Donja Saka i Baden-Württemberg.

Cijeli slučaj i upotrebu programa otkrila je Njemačka hakerska skupina Chaos Computer Club kada je analizirala laptop koji je pripadao muškarcu optuženom za ilegalni uvoz lijekova, a čiji odvjetnik tvrdi da je trojanac instaliran na računalo kada je prolazio kroz carinu na aerodromu. Hakeri su analizirali program Federal Trojan, za koji vjeruju da ga je njemačka vlada i dizajnirala ili naručila. 

Program je nakon instaliranja omogućavao praćenje svega što korisnik radi - koje web stranice posjećuje, kakve e-mailove šalje pa čak i nadgledanje poziva preko Skypea. Softver omogućava preuzimanje kontrole nad računalom do te mjere da je moguće uploadati falsificirane dokaze na žrtvin kompjuter. Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman potvrdio je da se program koristi od 2009.  Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne koristi softver, izjavio je glasnogovornik ministarstva Markus Bayer. (HT)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 13. listopada 2011.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox