Nijemci žele nezavisnu europsku bonitetnu agenciju

Krugovi bliski njemačkoj vladi razmišljanju o mogućnosti osnutka neovisne europske bonitetne agencije, koja bi konkurirala privatnim američkim agencijama, ali ta ideja još uvijek nije dobila oblik konkretnog plana.

Prema navodima u informativnim emisijama ARD-a, u Europi je poljuljano povjerenje u američke bonitetne agencije, koje dominiraju svjetskim financijskim tržištima. Stoga se već neko vrijeme razmišlja o mogućnosti osnutka odgovarajuće europske agencije koja međutim, za razliku od američkih, ne bi bila u privatnim rukama.

Poduzeće ili država čiji je rejting smanjen, suočeno je s većim troškovima kapitala a time i s izazovom novog zaduženja. To može dovesti do daljnjeg snižavanja rejtinga, a sudbina dužnika postaje time još gora jer mnogi ulagači prodaju takve vrjednosne papire čime ga dovode u izrazito nepovoljan položaj na tržištu.

U privatnim rukama

Tri najutjecajnije bonitetne agencije sve su američke i sve su u privatnim rukama. To su Standard & Poor's (S&P), Moody's Investor Service i Fitch Ratings. ARD upozorava da njih tri zajedno imaju udio na tržištu od 95 posto.

Njemački stručnjak za pitanje rejtinga Oliver Everling tvrdi da se "moć agencija za procjenu rejtinga znatno povećala u vrijeme krize", a i same agencije priznaju da njihove procjene nisu uvijek dobre.One su u vrijeme krize "temeljito su griješile u svojim pretpostavkama", izjavio je u jesen 2010. direktor S&P-a Deven Sharma.

Osim toga, ARD upozorava da se te agencije nalaze u sukobu interesa, jer ih plaćaju dužnici čije proizvode procjenjuju.(Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox