Nikad više zlatnog doba tržišta nekretnina, ali oporavak je na vidiku

Zlatno doba tržišta nekretnina u Hrvatskoj teško će se ponoviti, ali postoje naznake oporavka koji bi trebao slijediti povoljnije gospodarske trendove koji se očekuju, ocijenjeno je na Godišnjoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina u organizaciji tvrtke Filipović poslovno savjetovanje.

Sudjelujući u uvodnom okruglom stolu konferencije Borislav Škegro iz Quaestus Private Equity fonda ocijenio je da je najgore razdoblje u poslovanju nekretninama u Hrvatskoj prošlo i da slijedi oporavak potaknut pozitivnim trendovima u nizu sektora, a posebno izvoznom koji ostvaruje dobre rezultate. Kao jedan od savjetnika predsjednice Vlade za gospodarstvo, najavio je da će i Vlada sudjelovati u oporavku tržišta kroz mjere koje će uskoro predstaviti. Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek smatra da bi trebalo razmotriti uvođenje poreza na nekretnine unutar oporezivanja imovine. To bi po njezinom mišljenju oživjelo tržište nekretnina, posebno onih koje se ne koriste i nisu privedene gospodarskoj namjeni.

Sudionici okruglog stola smatraju da će opće gospodarske prilike u Hrvatskoj mjerene makroekonomskim pokazateljima u narednom razdoblju biti relativno stabilne. Prognoziraju inflaciju od oko tri posto godišnje, a ne razlikuju se značajno ni u prognozama kretanja BDP-a. U pogledu kamatnih stopa, predviđaju blagi pad za uredne korisnike kredita. Glavni ekonomist Privredne banke Zagreb Marko Škreb upozorava da se model i visina rasta iz vremena prije krize neće ponoviti u narednom desetljeću i podsjeća na prognozu MMF-a po kojoj će hrvatski BDP rasti sporije nego u zemljama regije. Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu drži da je Hrvatska zanemarila ulaganja u proizvodnju tako da nema dovoljno izvozno konkurentnih finalnih proizvoda.

Četvero makroekonomista suglasni su da će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobiti novu priliku za razvoj, ali upozoravaju da će efekti članstva ovisiti isključivo o pripremljenosti gospodarstva i institucija. Na dvodnevnoj sedmoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina sudjeluju stručnjaci iz 14 zemalja koji imaju priliku slušati 66 hrvatskih i stranih izlagača. Na programu konferencije su teme kao što su procjena nekretnina, pravo nekretnina, arhitektira i urbanizam, zelena gradnja, investicije u turizam, regionalno tržište nekretnina itd. (Hina/mš)

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox