Nikakvo čudo: Poslovne obveze utječu na privatni život u 70 posto slučajeva

Kako uravnotežiti posao i privatni život pitanje je koje muči mnoge, pogotovo zaposlene roditelje. Današnji tempo rada i stalna dostupnost vrlo često ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obaveze.  

U kojoj mjeri na privatni život utječe karijera istražio je portal MojPosao na preko 500 ispitanika tijekom listopada 2011. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Udruge roditelja Korak po korak: 'Vuk sit, koza cijela – Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete'.

Većini "pati" privatni život

Na dvije trećine (70%) zaposlenih poslovne obaveze jako utječu na privatni život. Samo 4% ispitanika ne pati zbog posla u privatno vrijeme. Među onima koji zbog posvećenosti poslu, potiskuju u drugi plan vlastite i potrebe svoje obitelji, više je muškaraca (74%) nego žena (67%). Duže iskustvo, pozicija i veća odgovornost vjerojatno su razlog zbog kojeg poslovne obaveze više utječu na privatni život ispitanike zrelije dobi.

Manji pritisak u državnoj službi

Rezultati su također pokazali da je privatni život zaposlenika u tvrtkama u stranom vlasništvu, kao i onih koji rade u privatnim tvrtkama, pod većim pritiskom nego život zaposlenika u državnim tvrtkama. Privatni život također više 'pati' kod ispitanika s višim mjesečnim neto primanjima.

Iako bi se, zbog stereotipa koji postoje, za stanovnike Dalmacije moglo pretpostaviti da su manje podložni pritiscima na poslu, njihov privatni život ipak najviše trpi. Dvije trećine ispitanika iz Dalmacije (75%) izjavilo je kako im poslovne obaveze utječu na privatni život. Najmanje utjecaja na privatni život posao ima na ispitanike iz središnje (56%) i sjeverne (59%) Hrvatske.

Najčešće posljedice koje poslovne obaveze ostavljaju na privatan život ispitanika su nedostatak vremena za sebe (69%), nedostatak energije (67%) i rjeđi susreti s prijateljima (59%).

S djecom samo 4,7 sati tjedno

 Kako bi ipak ispunili sve svoje obaveze, ispitanici najčešće poduzimaju dodatne 'mjere': angažiranje obitelji (roditelja, djedova i baka) da pomažu u kućanstvu (35%), dogovor s poslodavcem da im povremeno izađe u susret (20%) te dogovor s kolegama da im pomognu (19%). Unatoč tome s partnerom uspijevaju provesti tek 5,5 sati tijekom radnog tjedna, s djecom 4,7 sata i s obitelji 3,7 sata. Najmanje vremena imaju za sebe i hobije koji ih vesele (svega 2,6 sata) te prijatelje s kojima provode tek 1,9 sati od ponedjeljka do petka.

Neki su poslodavci prepoznali problem, te zaposlenicima nastoje olakšati obavljanje privatnih obaveza. Tako je 60% ispitanika izjavilo kako im poslodavac omogućuje da izađu s posla u hitnom slučaju, 38% ispitanika može birati kada će koristiti pauzu, a 24% kada će koristiti godišnji odmor. Ipak, tu je i 29% onih koji su rekli da im tvrtka ni na koji način ne olakšava usklađenje privatnog i poslovnog života. (PS/JK) 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox