Niže cijene novih manjih ali i uvoznih automobila

Hrvatske građane čeka potpuna primjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila na temelju kojeg pojeftinjuju automobili s niskom emisijom ugljičnog dioksida. Istodobno, značajnim povećanjem trošarina destimulira se kupnja vozila koja imaju emisiju ugljičnog dioksida veću od 120 grama na kilometar

Ulaskom u EU stupit će u cijelosti na snagu Zakon o posebnom porezu na motorna vozila na temelju kojeg pojeftinjuju automobili s niskom emisijom CO2. Istodobno, značajnim povećanjem trošarina destimulira se kupnja vozila koja imaju emisiju CO2 veću od 120 gr/km.

Zakon o posebnom porezu na motorna vozila je djelomično stupio na snagu 14. 2.2013., a preostale njegove odredbe stupaju na snagu na dan prijema u EU. Posebni porez plaćat će se prije prve registracije u Hrvatskoj, a povrat tog poreza bit će moguć ako se vozila nakon toga izvezu iz Hrvatske.

Da bi se izašlo ususret manjim zagađivačima i poticala kupnja vozila sa smanjenom emisijom CO2, propisano je oslobođenje od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila na temelju emisije CO2 koje vrijedi za vozila koja za pogon koriste dizelsko gorivo i čija prosječna emisija CO2 iznosi do najviše 85 gr/km kao i vozila koja za pogon koriste benzin, ukapljeni naftni plin ili prirodni plin i čija prosječna emisija CO2 iznosi do najviše 90 gr/km. Od oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila izuzeta su i sanitetska vozila, dostavna vozila koja se registriraju kao teretna vozila, kao i vozila posebno prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom. (PS/LP)

 

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/nize-cijene-novih-manjih-ali-i-uvoznih-...

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox