Njemački konzervativci: Velika Britanija bi trebala biti manje sebična

Visoki dužnosnik konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel pozvao je  Veliku Britaniju da bude manje sebična u svom odnosu s Europom unatoč tome što nije članica eurozone.

Britanci nisu članovi eurozone, ali su članovi Europe i oni također imaju odgovornost za uspjeh Europe, izjavio je Volker Kauder, konzervativni čelnik u parlamentu, na godišnjem kongresu Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel u Leipzigu.

Pozivi Merkel i ministra financija Wolfganga Schaeublea da Europska unija brzo provede promjene u ugovoru, kako bi se stvorila čvršća politička unija među 27 članica EU-a i podržao euro, dovodi euroskeptičnog britanskog čelnika Davida Camerona u škripac.

Konzervativni britanski premijer, koji će posjetiti Merkel u Berlinu u petak, suočio se prošli mjesec s revoltom nekih od zastupnika koji žele referendum o članstvu u EU.

U isto vrijeme, Cameron mora ohrabriti 17-članu eurozonu da se dalje integrira kako bi se izbjegao pad eura koji bi također naštetio Britaniji, ali je izjavio u svom govoru u ponedjeljak da je on protiv toga da Europa postane previše "rigidna". (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox