Njemački ustavni sud dao zeleno svjetlo za spas eura

Spašavanje eura može početi. Njemački Ustavni sud presudio je kako je plan za spašavanje eura zakonit. Tako je okončana najveća ustavna tužba u njemačkoj povijesti, protiv Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) i omogućena ratifikacija plana. 

Tako će sada ESM članicama eurozone koje su u krizi pružati potporu s kreditima u visini do 500 milijardi eura, dok je namjena fiskalnog pakta discipliniranje proračunske politike.

Za mnoge je to predstavljalo dvojbu između novca i demokracije, odnosno između Europske središnje banke i političkih institucija. Oko 37 tisuća Nijemaca tome se usprotivilo uz mišljenje da bi to Njemačkoj onemogućilo da sama odlučuje o proračunu. Organizirani u pokret "Više demokracije" tvrdili su da bi to donijelo nova opterećenja za porezna obveznike, piše CNN 

Jedini uvjet za pomoć je taj da je određeno maksimalno učešće Njemačke u fondu za spašavanje eura. Vijest je donijela pozitivne reakcije burzi diljem svijeta. Očekuje se da će odluka pomoći stabiliziranju financijskog stanja unutar eurozone. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox