Njemačko gospodarstvo u blagom padu, francusko lagano raste

Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u posljednja tri mjeseca prošle godine dok je francusko očuvalo anemičan rast, pokazali su objavljeni službeni podaci.

Prilagođen za cjenovne, sezonske i kalendarske faktore, njemački BDP smanjio se u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto, nakon naviše revidiranog rasta u prethodnom tromjesečju za 0,6 posto, izvijestio je statistički ured Destatis. Na godišnjoj razini uvećan je za dva posto. U cijeloj 2011. gospodarstvo je poraslo za 1,5 posto.

Analitičari kao glavni razlog slabljenja aktivnosti navode pad njemačkog izvoza zbog negativnog utjecaja dužničke krize na europske susjede i njihovu potražnju za njemačkim proizvodima. Francuska je zabilježila bolji rezultat, uz rast BDP-a u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zahvaljujući ubrzanom rastu ulaganja poduzeća i solidnoj domaćoj potrošnji, čime je potvrđena vladina prognoza o rastu u cijeloj prošloj godini za 1,7 posto.

Analitičari su očekivali pad francuskog BDP-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,1 posto. Sve tri glavne komponente gospodarstva – vanjska trgovina, potrošnja domaćinstava i ulaganja – dale su pozitivan doprinos u posljednjem tromjesečju 2011., konstatirao je u priopćenju francuski ministar financija Francois Baroin. To potkrepljuje vladinu prognozu o 0,5-postotnom rastu u ovoj godini, dodao je. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox