NO Dine: U petak konačna odluka o sudbini tvrtke

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nadzorni odbor (NO) Dina Petrokemije zaključio je da treba nastaviti štititi interese tvrtke, njenih radnika i vjerovnika, te je naložio da se obave konzultacije s vjerovnicima, kako bi NO mogao donijeti konačnu odluku o sudbini tvrtke, kazao je predsjednik Sindikata radnika Dine i predstavnik radnika u NO Predrag Mihaljević. 

Rekao je i kako je na sjednici, koja je završena kasno sinoć, dogovoreno da predsjednik NO Leo Dolezil razgovara s vjerovnicima tvrtke, nakon čega će se sljedećeg petka odlučiti hoće li se rješenje tražiti u otvaranju stečaja, novom ulagaču ili drugome. Na sjednici NO bili su i predstavnici uprave Dine i turskog ulagača Caliskana, koji su, po riječima Mihaljevića, potvrdili da proizvodnju u Dini za sada neće pokrenuti.

Navodili su kako će pitanja sindikata o plaćama razmotriti, da su okolnosti za ulaganje nesigurne, da nisu sigurni kako će završiti započeti postupak predstečajne nagodbe u Dini i kupoprodaja zemljišta za LNG terminal u Omišlju, rekao je predsjednik Sindikata radnika Dine i predstavnik radnika u NO Predrag Mihaljević. U sindikatu smatraju da je sigurnost u Dini ugrožena jer u njoj, uz tone opasnih kemikalija, rade ljudi koji nisu primili plaće već sedam mjeseci. Stoga će nakon sljedeće sjednice NO-a zatražiti sazivanje županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je Mihaljević.

Iz Sindikata radnika Dina Petrokemije izvijestili su prije nekoliko dana da su ostvareni svi preduvjeti za pokretanje proizvodnje – deblokiran je račun i osigurana je isporuka električne energije po povoljnim uvjetima, ali da im je iz Uprave rečeno da ulagač za sada nema namjeru pokretati proizvodnju. Sindikatu je iz Uprave odgovoreno da „za sada investitor nema namjeru pokretati proizvodnju iz razloga što oklijeva ulagati po postojećim uvjetima“ i da "traže novog partnera"

Stoga je sindikat predložio Vladi da provjeri tu informaciju i da, ako utvdi da Caliskan zaista odustaje od ugovorenog posla, pronađe novog ulagača. Također su predložili da se neisplaćene plaće isplate iz predujma HEP-a od 6 milijuna eura za kupoprodaju zemljišta za gradnju LNG terminala koje je dijelom u vlasništvu Dine. Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je 30. studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a u početku godine taj je postupak i počeo. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox