Nobilo: Uhićenje Boljkovca je politički spin

Josipa Boljkovca sumnjiči se za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese, izjavio je njegov branitelj Anto Nobilo, ocjenivši kako je riječ o sramotnoj istrazi jer Boljkovac nije zapovjedao navedenom postrojbom pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Tri i pol sata trajala je pretraga obiteljske kuće Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovačke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Boljkovac je iz kuće izašao na štakama, teško se krečući. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrećicu materijala za daljnju istragu.

Njegov branitelj novinarima je kazao da je Boljkovac osumnjičen za ratni zločin iz svibnja 1945. na području Duge Rese te da je riječ o zločinu crnogorske jedinice KNOJ-a kojom Boljkovac nije zapovjedao pa i ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota, kazao je Nobilo. Na pitanje radi li se po njegovom mišljenju o predizbornim igrama odgovorio je da to smatra "političkim spinom, što je sramota u funkciji bitke za HDZ".

Još se ne zna hoće li se predmet voditi po starom ZKP-u

Dodao je da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom Zakonu o kaznenom postupku, no da je izvjesno da će Boljkovac za sat ili dva biti odveden u Županijski sud u Zagrebu na salušanje kod istražnog suca.

Na pitanje je li uopće riječ o dijelu ratnog zločina koji ne zastarijeva ako se radi o događaju nakon 8. svibnja 1945. Nobilo je odgovorio da međunarodne konvencije ne prestaju štititi civile odmah nakon prekida rata, ako su stradavanja civila u izravnoj vezi sa ratnim stradanjima. No, dodao je kako on u ovom trenutku ne zna točan datum ni mjesto događaja za koji se Boljkovac tereti.

Na upit o zdravstvenom stanju njegovog 89-godišnjeg branjenika kazao je da je Boljkovac star, bolestan i da se teško kreće sa dvije štake te da je na lijekovima zbog čega se čeka i medicinska dokumentacija. No, ustvrdio je da se Boljkovac dobro drži, iako je pomalo dementan te ponavlja stalno iste priče. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox