Nokia se pokušava vratiti na vrh smartphoneom od 189 eura

Posrnuli finski proizvođač mobitela Nokia predstavio je u ponedjeljak na najvećem svjetskom sajmu u Barceloni jeftini multifunkcionalni telefon s ugrađenim Microsoftovim softverom Windows Phone, kojim će pokušati obnoviti nekadašnju vodeću poziciju na tržištu mobitela.

Novi model smartphonea Lumia 610 stat će 189 eura i bit će pušten u prodaju u drugom tromjesečju ove godine.

Prošle je godine finsko poduzeće odustalo do vlastitog softvera i počelo ugrađivati u mobitele Microsoftov Windows Phone kako bi uhvatio korak s konkurentskim Appleovim iPhoneom ali je taj potez dosada polučio tek polovične rezultate. Na Mobile World Congressu u Barceloni Nokia je također predstavila telefon sa visokorezolutnim fotoaparatom od 41 megapiksela.

Izvršni direktor Stephen Elop kazao je novinarima da je finska kompanija predstavljanjem novih mobitela "pokazala što treba učiniti kako bi poboljšala poslovne rezultate".

Analitičari su kazali da bi novi pametni telefon mogao privući korisnike, budući da je jeftiniji od ostalih, ali ulagači drže da cijena još uvijek nije dovoljno niska pa su spustili vrijednost Nokijine dionice više od pet posto, na 4,1 eura u jutarnjem trgovanju u Helsinkiju. Nadao sam se nešto nižem rasponu cijene. Možda su tržišta bila malo razočarana cijenom, koja je bila prilično visoka, tumači analitičar Inderesa Mikael Rautanen. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox