Norveška povlaći svoje F-16 iz akcije u Libiji, V. Britanija kompezira

Norveška je povukla svoja posljednja četiri lovca F-16 koje je rasporedila na Sredozemlju radi sudjelovanja u udarima u Libiji, objavila je norveška vojska.

 

Norveški zrakoplovi koji su se vratili u baze u Bodoe i Oerland izveli su 583 misija, od ukupno 6.493 koje je izveo NATO od 31. ožujka, i ispustili su 569 bombi, rekao je glasnogovornik vojnog stožera, brigadir Petter Lindqvist. Vlada je 10. lipnja najavila progresivno povlačenje svojih šest F-16 raspoređenih u bazi La Sude na Kreti do 1. kolovoza. Samo osam od 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza sudjelovalo je u bombardiranjima s ciljem zaštite civilnog stanovništva od napada snaga vjernih libijskom vođi Moameru Gadafiju nakon što je NATO preuzeo operaciju 31. ožujka: Norveška, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i Sjedinjene Države.

London je uputio dodatna četiri lovca Tornado svojim snagama u Libiji, čime je kompenzirao povlačenje norveških zrakoplova. NATO drži da povlačenje norveških lovaca neće utjecati na ritam zračnih operacija. Lovci izvode više od 100 misija dnevno, od kojih pedesetak radi udara na mete. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox